keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Lihashuoltoa

Olen tehnyt hankintoja! Tällä kertaa olen rahani laittanut mielestäni hyvään tarkoitukseen, nimittäin seuraavanlaiseen opukseen:


Olen maailman laiskin venyttelijä, täytyy myöntää. Teen toki lyhyet venytykset joka päivä lämmittelyn jälkeen, ennen kuin se "oikea" treenaaminen alkaa, mutta palauttavat venytykset ovat aina vähän jääneet tekemättä. Sen taas näkee lihasjumeina ja varsinkaan hieroja ei ole kovin otettu tästä lihashuollon tasosta mitä olen pitänyt yllä. Osaksi tämä johtuu laiskuudesta ja osaksi siitä, että tulee treenattua niin myöhään; optimaalisinta olisi venytellä 2-3 tuntia treenin jälkeen. Kukapa jaksaa yöllä alkaa venymään?

Yritän kuitenkin parantaa tapani, sillä venyttely on tärkeä osa lihashuoltoa ja se nopeuttaa palautumista. Ja kun niitä suurempia lihasjumeja ei ole, niin tekniikkakin toimii paremmin ja on nopeampi. Venyttely myös ehkäisee akuutti- ja rasitusvammojen syntyä, parantaa elimistön lihastasapainoa sekä lisää lihasten rentoutumista. Lihasten rentoutuminen taas parantaa mm. hapen ja ravintoaineiden saantia lihaksiin. Tärkeitä juttuja siis!

Pitkiä venytyksiä ei saisi tehdä heti kovan treenin päätteeksi ja tämä on usein ihan uusi juttu liikuntaa harrastamattomille. Saan aika ajoin aloittelijaryhmissä toiveita pitempikestoisista venyttelyistä tehdessämme lyhyitä 5-10 sekuntia kestäviä venytyksiä treenien jälkeen ja minuun luodaan vähän pettyneitä katseita, kun selitän etten aio niitä vetää. Omaksi parhaaksenne mussukat!





Ohjauksissa keskityn treenin jälkeen lähinnä verryttelemään, tekemään ravisteluja, jottei mahdolliset maitohapot jää jylläämään ja tee hulluja lihasjumeja sekä tekemään niitä lyhytkestoisia venyttelyjä. Harmillisesti monesti ajan puutteen vuoksi venyttelyt, lyhyetkin, jää harrastajan omalle vastuulle (eli niitä ei tehdä). Tietenkin ohjaajan kuuluisi opastaa ehkä enemmän myös lihashuollon tarpeellisuudesta, mutta aika on rajallinen. Aloittelijaryhmissä venyttely ja verryttely on korostetummassa asemassa kuin pitempään harrastaneiden treeneissä, joissa sitten käytetään aikaa enemmän siihen hapotteluun, ottelusilmän löytämiseen ja taktiikkaan.

Omaan lihashuoltoon kuuluu myös säännöllinen hierojalla käynti. Olen kestojumissa ollut varmaan vuoden ja saman aikaa olemme yrittäneet avata vasenta puolta kropasta. Vähäinen venyttely sekä keppijumppa on tuonut kuitenkin vähän tulosta ja mm. lapojen liikkuvuus on lisääntynyt. Edelleen vasen puoli on selkeästi enemmän jumissa kuin oikea ja se johtuu ainoastaan lajin tuomasta vähän yksipuolisesta kuormituksesta. Lihastasapainon vuoksi teenkin paljon harjoitteita vasenkätisen puolelta ja ehkäpä saan oikean puolen jossain vaiheessa ihan yhtä jumiin ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti