tiistai 26. heinäkuuta 2011

Räjähtävyystreeni (kuula+loikka)

Kesäisin treeniohjelma itselläni on melkoisen vapaa; tarkoitus on treenata 3-4 kertaa viikossa, mutta ainoastaan yksi on pakollinen: kuulatreeni. Tarkoitus on muutenkin tehdä kaikkea muuta kuin treenata lajia, saada vähän irtiottoa kovaan ohjelmaan ja saada vaihtelua. Jos ei huvita urheilla, ei ole pakko. Sitä ehtii tehdä koko pitkän kauden ajan ihan tarpeeksi, välillä hampaat irvessä taistellen kun ei vaan millään huvittaisi.

Tämä kesä on ensimmäinen kahdeksaan vuoteen, kun en lusmuile kuulatreeneistä, siitä ainoasta pakollisesta treenistä. En ole koskaan oppinut tykkäämään siitä, joten olen aina keksinyt jotain "parempaa", kuten käynyt body pumpissa, spinningissä, body balancessa jne. Tänä kesänä taas en ole viihtynyt sisällä tekemässä minkäänlaista harjoittelua. Suurin osa lajitreeneistäkin on tehty ulkona, mikä on ollut todella tervetullutta vaihtelua. Lisäksi olen oppinut pitämään kuulatreeneistä. Oikeastaan vähän harmittaa, että kohta pitäisi aloittaa normitreenaus ja jättää kuula odottamaan ensi kesää.

Kuula- ja loikkatreeni, mikä on esiintynyt "viikon liikunnat" - otsikon alla melkoisen tunnollisesti tänä kesänä, tehdään kehittämään räjähtävyyttä. Mitä nopeammat ja räjähtävämmät lyönnit, sitä parempi (luonnollisesti). Treenissä jokaista heittoa tehdään niin kauan, että tulos ei enää parane/alkaa huonontua.

Ensiksi "lyödään suorat lyönnit", eli otteluasennosta tyrkätään kuulaa suoraan eteenpäin. Ensiksi väsytetään oikea käsi, sitten vasen. Tarkoitus ei ole käyttää oikeaoppista kuulantyöntötekniikkaa, ottaa askelia tai muutenkaan vauhtia kääntämällä kroppaa vaan tehdä puhdas suoritus paikaltaan lyönninomaisesti. Vastaavaa harjoitusta teen melko usein kisakaudella heittelemällä kuntopalloa seinään.

Suorien jälkeen siirrytään tekemään "koukkuja" jotka tehdään vuorokäsin. Aloitusasennossa ollaan sivuttain heittosuuntaan nähden, käsi koukussa käsi samalla korkeudella olkapään kanssa (koukunomaisesti), yläkroppa kiertää ja tässä saa hakea vauhtia siitä kierrosta ihan kunnolla, liike lähtee tietenkin jaloista samalla tavalla kuin lyötäessä.

Viimeisimpänä haetaan räjähtävyyttä uppareihin eli kohokoukkuihin. Sitä tehdään kahdella eri liikkeellä. Ensiksi seistään selkä heittosuuntaan päin, kuula pään yllä, haetaan vauhtia alhaalta edestä ja ponnistetaan kuula liikkeelle pään yli taaksepäin.
Toinen liike tehdään juuri päinvastoin, eli kasvot heittosuuntaan päin, haetaan alhaalta edestä vauhtia kuulalle ja tyrkätään eteenpäin.
Kahdesta viimeisestä löytyy havainnollistavat kuvat aiheesta kysyneen omasta blogista PTY ja JVE hakusanoilla ;)

Heittelyiden jälkeen tähdään samalla periaatteella hyppyjä. Eli heti kun tulokset huononevat, vaihdetaan seuraavaan.
Aluksi tehdään vauhditonta tasajalkahyppyä, josta siirrytään vauhdittomaan tasajalkahyppyyn x3. Ilman taukoa, kolme hyppyä eteenpäin, niin pitkälle kuin pääsee. Ylimääräisenä tehdään myös vauhditon kolmiloikka.

Treeniin kuuluu tietenkin myös hyvät lämmittelyt ja loppuverryttelyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti