maanantai 28. maaliskuuta 2011

Judging a book by its cover

Bongasin Iltalehden sivuilta jutun rikollisista ja siitä, että rikollisen pystyy tunnistamaan ei-rikollisesta ulkonäön perusteella. Kyseessä ei siis ollut lapsuuden piirretyistä tunnetut rikollisen ominaispiirteet, kuten musta naamio silmien kohdalla ja raitapaita vaan rikolliset pitäisi tunnistaa kasvokuvista. 

Tutkimuksessa käytettiin kuvia 16 rikollisesta ja 16 ei-rikollisesta miehestä. Tunnistatko sinä rikolliset? Itse tunnistin 10/16.



















"In the pilot study, 44 college students were shown 32 headshots, 16 depicting
criminals, and 16 non-criminals. The latter came from the “NimStim” photo catalogue, a
collection of headshots depicting a series of emotional states (Tottenham, 2007). We
collected all the photos that fit the following criteria: Caucasian, male, between the ages
of 20 and 25, no facial scars, tattoos, or other markings, and with little or no facial hair.
From the photos matching the above criteria, we randomly selected 16 individuals and
used the “neutral” emotion pictures for each to control for emotional expression. The
criminal photographs came from the Missouri, Montana, Michigan, and Florida online
criminal offender databases (https://web.mo.gov/doc/offSearchWeb/;
http://app.mt.gov/conweb/; http://www.state.mi.us/mdoc/asp/otis2.html;
http://www.dc.state.fl.us/AppCommon/). We selected murderers, rapists, thieves, and
forgers who met all of the above control criteria, as well as having been convicted of only
one of these crimes. Photographs were edited to remove background, show only the
heads, and maintain a consistent photo quality, and remove differences in lighting,
graininess, photo quality, etc."


Oikeat vastaukset ja tietoa tutkimuksesta löytyy tästä.

Minä en oikeasti jaksa uskoa, että ulkonäön perusteella voi tietää millainen ihminen on. Ja jos ihmisen pystyy määrittelemään ulkonäön perusteella rikolliseksi - ehkäpä murhaajaksi, niin miksi emme sitten ala laittaa näitä rikollisen näköisiä ihmisiä telkien taakse jo valmiiksi, etteivät he pääsisi tekemään pahojaan? Luulen, että nuo kuvissa olevat rikolliset ovat jo valmiiksi olleet kuvia otettaessa niin tyytymättömiä ja kyllästyneitä (onhan nuo kuvat otettu kuitenkin tietokantaa varten), että se paistaa läpi tuossa sen verran, että heidät on melko helppo huomata.

Jos kuitenkin on niin, että ulkonäön perusteella voi päätellä onko ihminen rikollinen vai ei, niin missä vaiheessa elämää se sitten alkaa näkyä? Heti vauvana? Jos saan murhaajalapsen, niin saanko antaa sen suoraan adoptoitavaksi? Vai tuleeko elämässä joku tietynlainen vaihe, joka määrittää ihmisen tulevaisuuden ("sinusta on tuleva raiskaaja, aamen.") ja heti sen jälkeen se alkaa paistaa naamasta? Vai näkyykö tämä rikollisuus vasta sen jälkeen kun on rikoksen jo tehnyt?

Minä näytän monien mielestä hyvin kiltiltä enkelimäiseltä ja hiljaiselta nuorelta naiselta. Käyn joskus kiireapulaisena vanhempieni yrityksessä töissä ja siellä kaikki asiakkaat aina kuvittelevat minun olevan TET:issä. Tuota työharjoittelua tietääkseni tehdään ainoastaan yläasteella. Minua myös siellä luullaan 15-vuotiaaksi (että niin nuorelta naiselta). 
Omastakin mielestäni näytän aivan liian kiltiltä omaan luonteeseeni verrattuna. En minä nyt mikään pahapaharikollinen ole, en sitä tarkoita, mutta olen hyvinkin temperamentinen ja tulinen luonne. Espanjalaiseksi nuo tytöt haukkuvat ja ei muuten johdu pelkästään siitä temperamentista, kovasta äänestä ja käsillä puhumisesta, olen omaksunut oikein hyvin myös mañana-käsitteen. Olen myös hyvin äkkipikainen ja jos minua kohdellaan huonosti, niin kyllä saa kuulla kunniansa. En ole yhtään niin arka ja hiljainen, kuin miltä näytän. Tämä nyt vain esimerkkinä siitä, miten ulkonäön perusteella ei ehkä kuitenkaan kannata alkaa heittämään jengiä jäähylle.

Tuohon kilttiin ulkonäköön liittyen: mikä siinä on, että aina kun käyn kampaajalla näytän entistä enemmän äidin pikkutytöltä? Se on aivan raivostuttavaa. Ulkonäkö yrittää korvata luonnetta? "Hei, mä oon ihan kiva oikeesti. Mut kato kaukaa, älä kuuntele puheita." Siksi en ole käynyt viime aikoina ollenkaan kampaajalla, vaikka minulla olisi sinne jopa lahjakortti :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti